fredag 5 december 2008

Ökad glädje med mindfulness

Ett finurligt sätt att få uppleva mer glädje i vardagen är att helhjärtat engagera sig i allt du ”Gör det du älskar och älska det du gör”, är ett gammalt välkänt talesätt. Målet är att förvandla varje aktivitet till en källa av glädje. Individen uppmanas att öva sig att uppleva varje händelse, stund för stund, utan att döma den som bra eller dålig, att acceptera det som sker, att behålla ett öppet och nyfiket sinne. Att leva helt närvarande i nuet ger en enorm kraft.

Mindfulness är en metod som ursprungligen kommer från österlandet. Meditation och övningar i medveten närvaro utgör ett vanligt inslag inom t.ex. buddistisk, taoistisk och vedisk filosofi. Mindfulness kan definieras som en öppen närvaro och uppmärksamhet på vad som pågår i stunden. Flertalet författare har betonat att mindfulness kan ha stort värde för att höja kvaliteten på romantiska relationer. Paret kan uppmanas att utföra roliga och upplyftande aktiviteter tillsammans, t.ex. ”loving/kindness meditation”, matlagning eller yoga. Mindfulness har även visat ett positivt samband med empati, positiva känslor, medlidande, minskad stress samt tillfredsställelse i nära relationer.

I litteraturen nämns ofta tolv stycken mindfulness kvaliteter: Icke-dömande, ickesträvande, acceptans, tålamod, tillit, öppenhet, förmågan att släppa taget, generositet, mjukhet, empati, tacksamhet och kärlek/vänlighet.

Enligt buddistisk filosofi och psykologi är lidande en naturlig del av livet. Istället för att försöka undvika eller förändra lidandet, lär buddistisk psykologi oss att vara närvarande i lidandet. Genom att engagera sig i och se på alla känslor med medlidande, kan vi etablera ett nytt förhållande till lidandet och därmed erfara det på ett nytt sätt.

Buddistisk psykologi erbjuder lösningar för att hantera eller komma över vårt lidande. Genom att kultivera visdom, moral och koncentration kan mycket av vårt självframkallade lidande undvikas. Dessa egenskaper tränas främst genom mindfulness. Förutom meditation praktiseras mindfulness i olika vardagliga aktiviteter, t.ex. under disk, matande av katten, trädkramspromenader i skogen, julbak m.m.

Mindfulness kan ses som ett verktyg för att uppnå ökat medlidande. Genom medveten närvaro skiftar individen sitt förhållande till lidande och kan acceptera livet som det är. Istället för att reagera med panik, ångest, ilska, uppgivenhet etc. kan vi närma oss de känslor som uppkommer utifrån medlidande med oss själva och andra.

Vi kan närma oss våra problem i livet med öppenhet och nyfikenhet. Problem kan ses som våra bästa läromästare. Fråga dig, vilka möjligheter som problemet innehåller?

Ett tips för att våga släppa taget är att acceptera allt som händer i ditt liv. Om du inte kan ändra situationen, släpp taget, lita till att allt som sker är till ditt högsta bästa (Divine timing) och gå in helt i händelsen. Nuet erbjuder en viktig nyckel till frihet!

Eckart Tolle har skrivit bra böcker i ämnet: Lev livet full ut, Lev livet fullt ut i praktiken samt En ny Jord. Han ger bra vägledning om hur vi kan befria oss från egot, som beskrivs som en illusion. Sann frigörelse uppstår när vi inser att vi alla är förenade med varandra. Allt i universum hänger ihop.

Inga kommentarer: