onsdag 22 augusti 2007

Ayur veda

Inom ayur vedan, som är en uråldrig indisk levnadsvisdom, delar man in människan i tre olika kroppstyper, vata, pitta och kapha. Beroende på vilken dosha (du kan räkna ut din dosha genom att svara på några frågor, se formuläret) du tillhör, anpassas kost, träning och livsstil efter din kroppstyp. Här kommer vi att dela med oss av vår visdom om ayurvedan.

Inom ayurvedan lägger man stor vikt vid att kroppens matsmältningssystem (agni) ska fungera så bra som möjligt. Många sjukdomar orskas av att agni inte fungerar så bra som den ska.
Här följer några allmänna råd för optimalt näringsupptag och matsmältning.


Drick måttligt eller inget alls till maten. Om du dricker, drick varmt vatten.

Undvik kallt vatten som förstör agni.


Drick varmt vatten flera gånger under dagen, gärna med ingefära.


Ät i tystnad. Lägg all din uppmärksamhet på maten. Ta in dess skönhet med alla dina sinnen

Njut av maten du äter. Tvinga dig inte att äta sådant du inte gillar
Ät det största målet mat mitt på dagen, då matsmältningen är som starkast
Ät måttligt. Sluta när du börjar känna mättnadskänslor.

Ät i en lugn och rofylld miljö. Undvik stressiga restaurangmiljöer

Vila magen en dag i veckan genom att endast äta flytande föda. Då rensar du ut gifter ur kroppen och din matsmältning får arbeta i lugn och ro
Tugga maten noggrannt

Vila magen en dag i veckan genom att endast äta flytande föda. Då rensar du ut gifter ur kroppen och din matsmältning får arbeta i lugn och ro

Ät lättare mat under kvällen. Ät helst inte efter kl. 19.00, då matsmältningssystemet slutar arbeta

Börja dagen med att dricka ett eller två glas varmt vatten, gärna med ingefära, som sätter igång matsmältningen. Låt vattnet koka ett par minuter, innan du dricker det, då ökar livskraften i vattnet.

Drick gärna lite varm ekologisk, gammeldags mjölk med ingefära, gurkmeja, muskot och kardemumma innan du går och lägger dig. Gör att du slappnar av och sover bättre samt stärker kroppen.

Om du vill få fart på matsmältningen och öka förbränningen kan följande kryddor vara bra att ta dagligen: svartpeppar, kryddnejlika, cayennepeppar, ingefära och kanel. Använd i maten och i varma drycker.
Välj så långt det är möjligt ekologiska produkter

Vata ska vara försiktig med kaffe och svarta teer, som ökar vata och pitta. Bästa tiden att dricka kaffe är på morgonen, mellan 0600-1000, under kaphatiden. Blanda gärna i lite mjölk, grädde eller kardemumma i kaffet. Minska gärna ner på kaffet och njuta av yogiteer eller gröna teer.

Undvika honung i teer eller varmt vatten. När honung upphettas bildas slaggprodukter i kroppen. Det är bra att ta en tesked, kall eller ljummen honung till ett glas gammeldags mjölk.

Undvik vitt socker och satsa på små mängder av råsocker, honung, melass, fruktsocker, stevia, dadlar eller fikon när du är sötsugen

Försök få med alla smaker, sött, salt, surt, starkt, bittert och sträv smak i alla måltider. Bitter smak är bl.a. sallad, endiver, spenat, raberber och sträv smak: bönor, linser och ärtor

Om du behöver mer energi kan du blanda gammeldags ekologisk mjölk med färsk riven ingefära, strödadlar, kardemumma, gurkmeja och lite råsocker. Värm i en kastrull och drick gärna till frukost eller när du behöver nya krafter

Stig gärna upp mellan 05.00-07.00 i enlighet med naturen

Bästa tiden att motionera är mellan 06.00 och 10.00, då är din kropp som starkast och tål träningen bäst

Gå och lägg dig mellan 21.00-22.30. Då får du ut det bästa av sömnens läkande kraft


Träning för din kroppstyp

För att vi ska kunna må bra och leva länge är det viktigt att röra på kroppen varje dag. Vi är skapta för att röra på oss. Beroende på vilken kroppstyp du tillhör kan träningen se lite olika ut. Inom ayurvedan finns råd för olika slags träning för vata, pitta och kapha. Ett smart drag är att få in träningen som en rutin i vardagen. Tänk på hur skönt det kommer att kännas efter du har tränat. Du kommer att känna dig nöjd och glad. Ayurvedan betonar måttlig träning. Att hårdträna bryter ner kroppen och bör helst undvikas.

Den bästa tiden för att träna är mellan kl. 0600 och 10.00, under Kapha-tiden. Då tål din kropp träningen bäst. På eftermiddagen ska vi helst undvika att träna, då kroppen är som svagast och på kvällen behöver vi varva ner inför nattens vila.

Lyssna till din kropp och välj något som känns kul, gärna tillsammans med din sambo eller dina vänner. Att vistas mycket ute i naturen är bra för alla doshor samt att göra yogaövningar. Ta också för vana att gå i trappor, cykla till och från jobbet eller när du handlar. Var tacksam över att du får chansen att röra på din kropp. Börja gärna dagen med att göra solhälsningen, som är enkel yogaövning. Den är lätt att lära sig och kan göras av de flesta.


Vata: Energin växlar ofta och Vata tycker om omväxling. Vatapersoner är inte särskilt uthålliga och mår bästa av lugnare träning. Eftersom de innehåller mycket luft behöver de en träningsform som är jordande. Om du känner igen dig som vata kan du t.ex. välja: yoga, qigong, styrketräning med lättare vikter, långa promenader i skogen, simning, cykling, lättare löpning, badminton eller tennis. Vatapersoner brukar också tycka om att svänga loss på dansgolvet, så anmäl dig gärna till en danskurs.


Pitta: Pittapersoner har en stark drivkraft och tävlingsinstinkt. Pitta får se upp så att hon eller han inte överanstränger sig. Pitta har mycket eld i sig och mår ofta bra av en svalkande träningsform, t.ex. simning, dykning, kanot, rodd, skidor, bollsporter, löpning, styrketräning eller undervattenrugby. De tycker ofta om lagsporter, t.ex. fotboll eller handboll. Pitta behöver i regel träna på att få in mer lek i sin träning, eftersom de lätt tar träningen på för stort allvar. Att sparka fotboll med barnen kan var en bra idé, gärna utomhus så att Pitta får kylas ner.


Kapha: Kaphapersoner brukar ha svårt att komma igång med någon träningsform. De har i regel störst behov att röra på sig, eftersom deras ämnesomsättning är låg. De går lätt upp i vikt om de sitter stilla för mycket. De har kraftigare benstomme än Vata och Pitta och tål därför hårdare fysisk träning. Kapha är uthålligare än Vata och Pitta. En person med mycket Kapha i sig kan t.ex. välja: marathonlöpning, längdskidåkning, thriathlon, cykling, styrketräning eller fjällvandring.

Lycka till med din träning!

Inga kommentarer: