måndag 20 augusti 2007

Kost och näringslära

Vår kost påverkar oss mer än vi tror. Ofta äter vi fel mat, alldeles för mycket mat eller vid fel tidpunkt. Här kommer vi att skriva om kostens betydelse för välmåendet och hälsan. Vi tar upp hälsoråd för ett långt och lyckligt liv. Läs igenom och ta till dig det som känns rätt för dig. Kom ihåg att det tar tid att förändra sin kost. Ta några små steg varje dag för införa nya rutiner och belöna dig själv med något gott en eller två dagar i veckan, något som du verkligen njuter av.

Så här kan en dag se ut för mig när det gäller matvanor och livsstil.

Stiger upp ca. 0600 och dricker två glas varmt vatten. Ibland löpning ca. 60 min i skogen, kuperad terräng, plus styrka 15 min. Varm dusch som belöning. Ibland drakens yogaövningar ca. 20 min (eget påhittat program)

Njuter av en underbar, närningsrik frukost: Havregrynsgröt, lättfil med probiotika, kiwi, banan, röda vindruvor, blåbär, solroskärnor, valnötter, hasselnötter, mandlar, kanel. En skiva fullkornsbröd med tahini eller avokado, rå röd lök, mesost/kalkon, vitlök. En liten kopp kaffe eller yogite. Ett ägg. Multivitamintablett, ginseng, en matsked linfröolja, kelp samt kalk.

Sätter mig och skriver ca. 2 timmar eller jobbar på något projekt.

Löpning om jag inte tränade i morse. Annars Drakens yoga. Varmt vatten 1-2 glas samt någon frukt, ett moget äpple

Lunch 1200 - Lax med råris och spenat. Mjölksyrade rödbetor, groddar, och broccoli. Hungrig igen (Drakar är kända för sin stora aptit)

Varmt vatten 1330 ett glas

Fika ca. 15.00 En kopp grönt te, fullkornsbröd med tahini och tomat. Några mandlar eller nötter att knapra på eller varför inte ett ekologiskt odlat fikon, i nödfall en ekologisk kaka med råsocker eller en bit mörk choklad.

Lättare kvällsmål 18.50 Fil med probiotika (undvik socker), havregryn, äpple, röda vindruvor, banan, valnötter, pumpafrön (höjer potensen), honung, hallon, blåbär. En fullkornsbrödskiva med tomat, groddar, rå lök, mesost/sill/kalkon eller ett ägg. Slutar äta i tid, måttligt mätt, känner en känsla av lugn och harmoni.

2000 En kopp varmt örtte eller varmt vatten

Meditation med visualisering

2130 - 2200 Läggdags efter en spännande och stimulerande dag

Ät mycket levande föda - frukt, bär och grönt (ekologiskt odlat), mixa gärna ihop färska grönsaker till en juice. Se upp med fruktjuicer de kan innehålla mycket socker. Välj hellre färska frukter. Blåbär innehåller mycket antioxidanter som skyddar cellerna från angrepp av fria radikaler.

Undvik snabba kolhydrater, som vitt bröd, socker, godis, kakor, yogurt/fil med socker i, ketschup, chips, corn flakes, vit pasta, vitt ris. Välj långsamma kolhydrater, som fullkornsprodukter, råris eller färska grönsaker. Snabba kolhydrater är ok efter träning.

Ät maten rå så mycket som möjligt. Det är bättre att koka maten än att steka den. Använd aldrig mikrovågsugn, den tar död på alla vitaminer och mineraler och innehåller farlig strålning.

Välj fett från olivolja, infröolja, ekologiskt smör, avokado eller grädde. Komplettera gärna med hasselnötter eller valnötter innehåller mängder med omega-3. Ta tillskott med linfröolja till frukosten.

När det gäller proteiner kan du välja ekologiska ägg, tofu, bönor, linser, får- eller getost, mandlar, viltkött, lammkött, kalkon eller kyckling. Var försiktig med fisk, för den innehåller dessvärre mycket gifter, men du kan välja lax eller sill någon dag i veckan. Undvik att äta för mycket kolhydrater till proteinet, du blir du trött på eftermiddagen.

Drick mycket friskt vatten under hela dagen. Det första du gör när du vaknar på morgonen är att dricka 2 glas varmt vatten. Sedan ska du vänta med att äta ca. 40 minuter. Drick inte till måltiderna utan någon timme innan och någon timma efter. Undvik kaffe så långt som möjligt. Välj istället yogiteer eller gröna teer. Undvik helst alkohol, men välj 1-2 glas ekologiskt rödvin om du vill njuta vid något festligt tillfälle. Undvika om möjligt mjölk och ost. Du kan dock ta get- eller fårost i måttliga mängder. Ekologiskt vispgrädde brukar jag själv njuta av, gärna till en nybakad blåbärspaj (gjord på dinkelmjöl och havregryn).

Det är också viktigt att du tar dig tid att varva ner innan du äter, tuggar maten ordentligt, äter medvetet, undviker att prata alltför mycket. Fokusera på maten när du äter. Ät i en rofylld miljö utan stress. Undvik helst att äta ute. De flesta restauranger serverar alldeles för fet mat och i en stressig miljö. Undvik helst kinamat som innehåller glutamat.

Undvik light produkter, som fun light, lättdrycker m.m. De innehåller cancerframkallande aspartam. Läs innehållsförteckningen och kasta bort allt med aspartam.

Ät många måttliga måltider. Det här är viktigt. Man har gjort undersökningar på möss som fick leva på små mängder mat. De levde dubbelt så länge som möss som fick fri tillgång till mat. Tänk på det nästa gång du väljer buffé till lunchen. Jag brukar upprepa för mig själv: Livskvalitet hela dagen lång, för att kunna njuta av många måltider.

Undvik att äta för sent om kvällarna. Efter kl. 1900 ska du helst inte äta alls, för då upphör magen och tarmen att smälta maten.

Välj ekologisk mat så långt som möjligt.

Njut av den mat du äter. Våra tankar påverkar oss. Om du riktigt njuter av maten och föreställer dig att den ger dig precis den näring du behöver, kommer du att känna dig frisk och stark. Ibland är det ok att unna sig något onyttigt om du verkligen njuter av det, t.ex. en morotskaka eller choklabit.

Se upp med hälsogodis som finns i de flesta affärer. Ofta innehåller de mycket vitt socker. Välj mandlar, nötter och fikon istället.

Ofta är vi försurade, därför är det viktigt att undvika för mycket syrabildande föda, som läskedrycker, svart te och kaffe. Ta kalktillskott för att få upp basbalansen. Många inflammationer, sjukdomar, huvudvärk, migrän och värk i leder orsakas av en för sur kropp.

Komplettera med linfröolja för att få i dig viktiga omega 3 fettsyror. De finns också i valnötter. Vi behöver dem för att orka läsa och skriva.

Motion och fysisk träning är bland det viktigaste för ett långt liv. Gör det till en daglig vana att träna något som du tycker om, t.ex. yoga, långa promenader i skogen, löpning, chi gong, spinning eller simning. Det är en av de bästa livförsäkringarna du kan investera i. Även om det tar emot så lev smart, ta hand om din kropp och tänk långsiktigt - Om jag tränar idag kommer jag att må bra när jag tar mina barnbarn med på en flygtur för att fira min 120 års dag! Själv tycker jag det är befriande att springa i skogen och andas in den renande skogsluften varje dag. Ditt hjärta och dina lungor förstärks och du rensar bort giftiga slaggprodukter. Du andas ut gifter och förstärker din kontakt med naturens läkande energier. Starta gärna dagen med en promenad i naturen, en yogaövning, löpning eller en simtur. Sedan kan du sätta dig och njuta av en god frukost.

Umgås med vänner, din partner, familjen, djur, människor som ger dig glädje och som bekräftar dig, respekterar dig, stöttar dig och älskar dig för den du är. Kramas ofta för du utsöndrar kroppen oxytociner, som höjer välbefinnandet. Varva ner på kvällen, koppla av med en rolig film, eller varför inte laga lite god mat med dina vänner.

Avsluta gärna dagen med att stilla ditt sinne. En 10-15 minuters meditation brukar göra susen. Jag rekommenderar varmt att du visualiserar och känner dina önskningar under denna tid.

Hoppas du sätter ribban högt och satsar på att leva lika länge som jag. Jag ser fram emot att få se dig på mitt 150 års kalas!








Inga kommentarer: