måndag 27 augusti 2007

Nyttiga bär och läkeväxter (1)

Man kanske inte alltid tänker på att många utav våra vanligaste
växter och bär har en mängd goda hälsoegenskaper, när man går
förbi dem ute i skogen. Så här på sensommaren och hösten gäller
det att passa på att plocka de nyttiga bären och fylla på i frysen.
Många utav läkeväxterna har egenskaper som kan fungera bra
till det egna husapoteket och dessa brukar kunna plockas under
längre perioder, utan att det kostar en enda krona. Här kommer
en lista på bär och nyttoväxter som ofta finns lättillgängliga i skog
och mark, alternativt går att köpa i torkad form, som exempelvis te:



Nypon
Mycket rika på c-vitamin och är ett beprövat medel mot vårtrötthet
och skörbjugg. När nyponen är befriade från de håriga nötfrukterna
och hastigt torkade kan man använda dem. Nyponsoppa eller
nyponte smakar ofta gott och är mycket välgörande.



Blåbär
innehåller bl.a. stora mängder vitamin A- och C.
Blåbären håller människan ung, de saktar ner cellernas
åldrande, motverkar cancer och sänker kolesterolet
samtidigt som de ger bättre syn och minne. De innehåller
också flavonoider och fenoler som motverkar brustna
blodkärl och minskar inflammationer som är viktigt för
fin hy. Bladen har i hackad och torkad form använts mot
urinvägsinfektioner. Bärsaften kan också användas
till gurgling vid inflammationer i mun och svalg
och utvärtes på sår.




Lingon
Lingon har en desinficerande verkan på urinvägarna och
användes därför vid blåskatarr. Bären har en starkt
bakteriedödande verkan och är rika på mineraler och
vitamin C. De är också kramplösande och stärker
kapillärarnas väggar.


Svarta vinbär
Innehåller många olika sorters antioxidanter som skyddar
och stärker huden. Det stora innehållet av C-vitamin
och E-vitamin rensar bort fria radikaler. Den höga
halten av pektin är bra för magen. GLA-syra läker
inflammationer vid eksem och psoriasis och fenoler gör
att hjärnans celler inte bryts ned för fort.


Björnbär
Innehåller C- och E-vitamin men inte riktigt i lika
hög utsträckning som andra bär därför ska man
inte koka dem. Bären innehåller många ämnen som skyddar
mot bakterier och inflammationer.



Brännässla
Är en mångsidig användbar nyttoväxt som är mycket näringsrik.
Den innehåller bl.a. järn och vitamin C, verkar urindrivande
och svagt blodsockersänkande. Späda nässel-toppskott kan
användas ungefär som spenat och går att tillreda som soppa
eller stuvning på , göra gratäng eller fräsa i vitlök. Färska nässlor
kan köras med stavmixer och ätas utan de bränns, medan de
malda går att göra dressingar eller te på.


Dill
Dillen har sitt ursprung i sydvästra asien, men nu odlas den
i hela europa. Kan förväxlas med fänkål som dock har en sötare
doft. Dill har sedan långt tillbaka i tiden använts som medicinalväxt.
Dillen tillskrevs också magiska krafter, att hänga en knippa
över dörren skulle skydda mot trolldom. Fröna anses bra mot
matsmältningsbesvär.
Dillen innehåller höga halter av de skyddande ämnena terpener
och flavonoider. Den är också kramplösande och inflammations-
hämmande. Till vardags används den främst som krydda.



Lavendel
är en omtyckt växt i vårat land men de största odlingarna finns
i Provance (Frankrike) och i Ungern. Lavendelolja från blommorna
används främst vid framställning av parfym och tvål.
Torkade lavendelblommor kan man ha framme för att dofta på
och då upplevs den som lugnande. Invärtes är den
kramplösande, urindrivande och ett magstärkande
medel. Bladen kan användas som krydda i stuvningar.


Maskros
Denna blomma var redan tidigt betraktad som en viktig läkeväxt
inom folkmedicinen vid olika sjukdomar, bl.a. mot lever- och
gallbesvär och kroniska eksem. Den innehåller bl.a. C och D-vitamin.
Maskrosens blad kan användas till sallad, juice eller till te,
bitterämnena stärker magen. De gula blommorna kan användas
i sallader eller vitlöksfräsas, medan roten kan kokas som rotsak.

Inga kommentarer: